Din elförbrukning förklarad

Du använder el varje dag - men har du verkligen helt koll på din elförbrukning och eventuella eltjuvar?

Hur ska jag tolka min eldata? Hur vet jag om jag har en eltjuv i hemmet? Var ser jag mina förbättringsområden? Genom att titta på vårt förbrukningsmönster kan vi ofta tyda vad vi gör om dagarna. T ex när vi lagar mat eller tvättar och diskar. Du kan också se om det något som inte stämmer. I denna guide hjälper vi dig att tolka din elanvändning.

Morgon:

De allra flesta hushållen kliver upp mellan klockan 6 och 8 på morgonen vilket brukar leda till en tydlig topp på förmiddagen. Vad som avgör hur hög toppen kan vara om du t ex lagar frukost hemma eller inte.
 

Dag:

När du går till jobbet eller inte är hemma så sjunker naturligt användningen. Varför användning går lite upp och ner trots att dina prylar är standby är för att både uppvärmning, kylen och frysen har termostater som innebär att de stänger av och på för att uppnå optimal temperatur.

Kväll:

Vid den här tiden kanske tv’n står på samtidigt som någon städar sitt rum, kylen öppnas och stängs, både ugn och spis tillagar dagens middag samtidigt som köksfläkten blåser ut matoset. Det är många energikrävande apparater som vanligtvis står på under kvällen. Kanske sätter du dessutom på tvätt- och diskmaskinen när vi slår oss till ro för dagen.

Natt:

Utöver att du troligtvis laddar din telefon och andra mindre prylar så är det främst uppvärmningen, kyl och frys som försöker hålla optimal temperatur och använder elen. Kanske har du också golvvärme på i badrummet också.

Semester:

När du inte är hemma så står bara dina "standby-apparater" på hemma. Det är främst kylen och frysen som drar mest el för lägenhetsanvändare. I villa och radhus där du betalar för din egen uppvärmning har den en stor del. Din förbrukning ska vara relativt konstant om du inte är hemma. Annars kanske någon apparat eller något liknande kan vara trasig.

Elbil:

Om du stoppar in elbilen i uttaget direkt när du kommer hem från jobbet och behöver ladda hela natten. Därför kan det bli betydligt högre användning på natten jämfört med på dagen.

Solceller:

Beroende på hur många solpaneler du har så kan du producera så mycket el att du inte behöver den själv. Då säljs den elen tillbaka till elnätet och du använder inget själv. Du tjänar alltså pengar.


Vill du kunna styra ditt eget elpris och anpassa din elanvändning till när det är billigast?

Till Greenelys elavtal. Greenelys elavtal.

Eller läs på om vilket som passar dig. Elavtalsguide

Senast uppdaterad: 6 maj 2020