5 vanliga myter om solceller

Myterna om solceller är många och nedan slår vi hål på de fem vanligaste myterna!

Är du en av dem som funderat ett tag på solceller men kanske inte kommit vidare med tankarna för att det känns för dyrt, komplicerat eller tvivelaktigt på att det faktiskt är lönsamt? - Då är du inte ensam! Myterna om solceller är många och nedan slår vi hål på de fem vanligaste myterna.

🌤️ "Vi får inte tillräckligt med sol i Sverige"

En vanlig myt om solceller är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige, men faktum är att vårt svenska klimat är utmärkt för solceller. Enligt en studie från det norska forskningsinstitutet SINTEF så fungerar solceller effektivare i vårt relativa kalla klimat, dessutom kan snön på marken reflektera solens strålar och göra instrålningen ännu mer effektiv.

🤷‍♂️ "Det är för komplicerat"

Dagens solpaneler kräver minimalt underhåll tack vare att de inte innehåller några rörliga delar och tar ungefär en dag för en solcellsinstallatör att montera. Det är idag även enklare än någonsin att sälja sin egenproducerade el.

Om du har soplaneler och ansluter dem till Greenely så ersätter vi din överskottsproduktion till ett konkurrenskraftigt pris. I appen kan du även följa hur mycket du säljer tillbaka till nätet. Läs mer om vårt produktionsavtal här!

💰 "Solceller är dyra"

Det är sant att det är ganska dyrt att investera i solceller vid investeringstillfället, men kostnaden för solceller har minskat snabbt de senaste tio åren och är för många en god investering.

Testa vår solcellsanalys för att räkna ut kostnaden för din solcellsinstallation utifrån dina förutsättningar. Det tar bara en minut!

🏡 "Jag måste ha ett hus i perfekt läge"

Även om det optimala är att ha ett tak i sydläge så funkar sydvästligt och sydostligt riktning också väldigt bra. Det viktiga är att det inte ska finnas höga träd eller liknande som blockerar solljuset under stora delar av dagen.

📈 "Solceller kommer att skada mitt hus och sänka värdet på det"

Många oroar sig för att solcellerna ska göra det svårare att sälja huset i framtiden och det stämmer inte. Att sätta solceller på taket ökar till och med värdet i snitt med 14% visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet.


Så förbereder du dig för installation


Vad ska man då tänka på om man är intresserad av att installera solceller?

1. Anmäl intresse och få offert

Gör solcellsanalysen och se hur mycket du kan spara med solceller. Efter du genomfört vår analys har du möjlighet att begära in offerter från våra duktiga solexperter.

Till solcellsanalysen


2. Ansök om bygglov

Kontrollera om din kommun kräver bygglov för att installera solceller på din fastighet. Detta kan skilja sig från kommun till kommun.


3. Ansök om solcellsbidrag eller ROT-avdrag

Från och med 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för grön teknik. Villkoren för skattereduktionen och förutsättningarna för att få stöd kan du läsa mer om hos Skatteverket.


Senast uppdaterad den den 29 mars 2021